top of page

Wist je dat?

maar 37% van de bevolking geschoold is.

Dat de Gambiaanse kinderen gemiddeld 7 jaar onderwijs volgen.

Dat op het platteland meer dan 20% van de 5- tot 14-jarigen daadwerkelijk wordt ingezet bij de arbeid op het land.

Als stichting vinden we het erg belangrijk dat kinderen naar school kunnen, want scholing is de basis van alles. Helaas kunnen velen kinderen in Gambia niet naar school omdat de kosten van een uniform en schoolspullen niet kunnen betalen.

Op school leer je niet alleen taal en rekenen, maar ook dingen zoals hoe je voor je zelf kan op komen. Daar heb je je hele leven wat aan en dat heb je nodig voor een goede toekomst en het geeft je de kans om bewust te worden van je eigen mogelijkheden.

Wij helpen al meerdere jaren een schooltje in een klein dorpje in het regenseizoen nauwelijks toegankelijk door de slechte wegen en omdat het niet dicht bij een hoofdweg ligt. Dit is een Nurseryschool in Kungkujang in Gambia. 

In Gambia bestaat geen leerplicht. Driekwart van de kinderen volgt in elk geval enkele jaren onderwijs, waarbij er voorrang wordt gegeven aan jongens.

De inbreng van de kinderen bij het werk op het land en/of huishouding is vaak noodzakelijk.

Het lager Islamische basisonderwijs is gratis. De overheid ondersteund alleen scholen die verplichte Arabische les geven en onderwijs uit te Koran.

Gratis of niet bij bijna alle scholen wordt er wel een bijdrage aan de ouders gevraagd voor het schoolfonds en een uniform. Dit uniform is verplicht en staat voor de gelijkheid van de kinderen. Ook moeten de ouders betalen voor boeken, schriften, pennen, etc. Een kleuterschool (nurseryschool) voor kinderen van 4 t/m 8 jaar is echter een privé school, waar ook de salarissen betaald moeten worden door de school zelf. Ondanks dat vele basisscholen gratis zijn, zijn de kosten voor ouders, zoals voor het schooluniform vaak al niet te betalen en kunnen kinderen als nog niet naar school.

Ouders en kinderen die een voorkeur geven aan een school zonder verplichte islamitische lessen hebben vaak geen mogelijkheden om naar school te gaan. Wij willen ons dan ook vanuit onze geloofsovertuiging extra voor deze kinderen inzetten.

Toen (2009 / 2010)

Nu (2012)

school zijaanzicht

Schoolbord

Nieuw schoolmateriaal

3de klaslokaal (2014)

De nieuwe archiefkast om alle school spullen veilig en droog in op te slaan

De nieuwe ramen en deuren in het 2de gebouw

De nieuwe waterput

Helemaal blij met de bal

Wachtend voor de school

De oudste kinderen 

Het maken van cement voor de poeren van de schommel. (2014)

De schommel is bijna klaar. Nog een paar gaten in de grond en dan kan hij er in

Les in het schommelen.

Best moeilijk als je nog nooit een schommel hebt gezien

Het toilet gebouw wat nodig gerenoveerd moet worden.

bottom of page