top of page

Werkgelegenheid

De economie van Gambia behoort tot de zwakste in de wereld. Het gemiddelde inkomen is rond de € 50 euro per maand en dat terwijl een zak rijst al ruim 25 á 30 euro is. Werkloosheid is in Gambia een groot probleem ruim 44% van de jongeren zou werkloos zijn.

De economie in Gambia is allesbehalve stabiel. Het land heeft amper grondstoffen en exportproducten. Zeker op het platteland leven de meeste mensen in grote armoede en moeten rondkomen van minder. Veel jongeren vertrekken dan ook naar Europa of naar Gambia's overbevolkte kuststrook vele in de hoop om een baan te vinden in de toeristensector. Zonder opleiding is het erg moeilijk om hier een betaalde baan te vinden. 

Als stichting vinden we het belangrijk dat mensen leren om goed voor zichzelf te zorgen en zichzelf kunnen onderhouden. Door het creëren van werkgelegenheid zorgen we ervoor dat mensen niet afhankelijk hoeven te zijn van andere maar dat ze leren voor hun zelf en hun familie te zorgen.

Zo hebben we in 2009 hebben we geholpen bij het opstarten van een bedrijf 'Arch Tours' in de toeristensector. Bij dit bedrijf kunnen toeristen een excursie boeken naar een natuurpark of bijvoorbeeld de lokale markt. In 2017 zijn we hier mee gestopt toen de eigenaar van het bedrijf overleed en iemand anders het heeft overgenomen. Het bedrijf was uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf. Dankzij het bedrijf hadden vele gezinnen inkomen en dus konden ze eten en de kinderen naar school gaan. Sommige mensen zijn na een aantal jaar daar werken en veel geleerd te hebben voor zichzelf begonnen. Er waren meerdere mensen in dienst en er reden elke dag meerdere auto's rond in het toeristenseizoen. Het bedrijf heeft in de die jaren diverse prijzen gewonnen van tripadvisor. De nieuwe eigenaar had geen behoefte aan onze hulp en om deze reden hebben we dit project afgerond.

Dankzij de toeristen die vaak voor ze naar huis gaan nog souvenirtjes kopen hebben ook daar weer mensen een inkomen van. Zo helpen wij diverse mensen door het adviseren en aanbieden van diverse producten zodat niet iedereen op de markt hetzelfde verkoopt en er meer kans op verkoop is. Regelmatig nemen wij ook spullen mee naar Nederland en verkopen we deze op een markt e.d. ten goede van de stichting en de persoon in Gambia. Zo helpen we een oudere vrouw in Gambia die sieraden en stoffen verkoopt om zo haar gezin te onderhouden en hielpen we een man met een lichamelijke handicap. 

Als we met onze projecten de werkgelegenheid kunnen stimuleren, dan zullen we dat zeker doen. Daarom kopen we alles wat in Gambia gekocht of gemaakt kan worden in Gambia of we laten het maken door de lokale ambachtsman zoals de onderstaande schommel. 

Met het project in Kachumeh proberen we zoveel mogelijk lokaal te kopen en met de lokale bevolking te doen.

Standaard werken er 2 Gambiaanse mannen op het project. Dit is een project wat we hebben i.c.m. de Elim Foundation.

bottom of page