top of page

Hieronder een aantal van

de artikelen die we in

Nederland verkopen.

De economie van Gambia behoort tot de zwakste in de wereld. Het gemiddelde inkomen is nog geen € 30 euro per maand en dat terwijl een zak rijst al ruim 20 euro is. Werkloosheid is in Gambia een groot probleem ruim 44% van de jongeren zou werkloos zijn.

De economie in Gambia is allesbehalve stabiel. Het land heeft amper grondstoffen en exportproducten. Zeker op het platteland leven de meeste mensen in grote armoede en moeten rondkomen van minder dan € 1 per dag. Veel jongeren vertrekken dan ook naar Europa of naar Gambia's overbevolkte kuststrook vele in de hoop om een baan te vinden in de toeristensector. Zonder opleiding is het vrijwel onmogelijk om hier een betaalde baan te vinden. 

Als stichting vinden we het belangrijk dat mensen leren om goed voor hun zelf te zorgen en zichzelf te kunnen onderhouden. Door het creëren van werkgelegenheid zorgen we ervoor dat mensen niet afhankelijk hoeven te zijn van andere maar dat ze leren voor hun zelf en hun familie te zorgen.

Zo zijn we in 2009 gestart met het helpen bij het opstarten van een bedrijf 'Arch Tours' in de toeristensector. Bij dit bedrijf kunnen toeristen een excursie boeken naar een natuurpark of bijvoorbeeld de lokale markt. Inmiddels is het bedrijft uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf. Dankzij het bedrijf hebben nu vele gezinnen inkomen en dus kunnen ze eten en de kinderen naar school. Sommige mensen zijn na een aantal jaar daar werken en veel geleerd te hebben voor hun zelf begonnen. Inmiddels zijn er meerdere mensen in dienst en rijden er elke dag meerdere auto's rond in het toeristenseizoen. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen van tripadvisor.

Helaas is de eigenaar van dit bedrijf in het voorjaar overleden.

De zoon van Abdul zal de zaak voortzetten.

Op zoek naar een goede gids voor in Gambia om meer van het land te willen zien?

U kunt voor meer informatie op het onderstaande logo klikken onderaan deze pagina of u kunt naar de website www.arch-tours.com.

Dankzij de toeristen die vaak voor ze naar huis gaan nog souvenirtjes kopen hebben ook daar weer mensen inkomen van. Zo helpen wij diverse mensen door het adviseren en aanbieden van diverse producten zodat niet iedereen op de markt hetzelfde verkoopt en er meer kans op verkoop is. Regelmatig nemen wij ook spullen mee naar Nederland en verkopen we deze op een markt e.d. ten goede van de stichting en de persoon in Gambia. Eén van de personen is een Gambiaanse man (Mohammed) met een lichamelijke handicap. Deze man heeft maar 1 arm maar met veel doorzettingsvermogen krijgt hij het voor elkaar om vele kettingen en armbandjes te maken en deze te verkopen. 

Als we met onze projecten de werkgelegenheid kunnen stimuleren, dan zullen we dat zeker doen. Daarom kopen we alles wat in Gambia gekocht of gemaakt kan worden in Gambia of we laten het maken door de locale ambachtsman zoals de onderstaande schommel. We moeten soms accepteren dat de kwaliteit niet altijd even goed is, maar het helpt de mensen wel aan werk en aan een inkomen. Bovendien besparen we tegelijkertijd de transportkosten van Nederland naar Gambia. Natuurlijk zijn er goederen die niet in Gambia kunnen worden aangeschaft. Zo moet vrijwel alles wat er nodig is voor de gezondheidszorg, wel in Nederland worden gekocht en vervolgens worden verscheept. 

Spullen proberen we

lokaal te kopen of

te laten maken. 

Mariama

Ze heeft een souvenirshop 

in Kololi

Mohammed

Hij maakt en verkoopt handgemaakte kettingen.

Het team van Arch Tours

De jeeps 

Op pad met de jeep

Lamin werkt op de craftmarket in Kololi en in Nederland verkopen we tassen die door hem zijn 

gemaakt.

bottom of page